Печуть паски у Чистий четвер. У хатах все прибране, вимите, рушники випрані, підсинені й накрохмалені, стіни побілені.

Як тільки мама виставляє на стіл борошно, масло, яйця, родзинки, ваніль, до хати заходить святковий настрій. Всі розмовляють притишено, лагідно, ніхто голосно не сміється. 

Добра, гарна паска — гордість господині. Є прикмета: славна паска — на добрий рік.

Ото вже чаклує мама над тістом! Як добре вимісить, то пильнує, щоб не «втекло» з миски чи діжі. А поки паска підходить, під випічку готують круглі бляхи, змащені олією. їх виставляють на стільці, щоб були під рукою.

Коли тісто добре підійде, його викладають у форми. Кладуть не повну форму, а лише на третину, бо воно підростатиме.

По-різному прикрашають паски, кожна господиня — по-своєму. Посипають тертим сиром з родзинками, кольоровим пшоном, збитим з цукром білком (Г. Дацюк, 126 сл.).

Коментарі   

+82 #3 Лол 16.03.2017, 07:05
Есть полный текст?
Цитата
+4 #2 Списвач 19.02.2017, 10:38
Ура СПИСАВ!!!!
Цитата
-16 #1 Ден 14.11.2016, 17:15
:-*
Цитата

Додати коментар


Захисний код
Оновити